dijous, 25 de novembre del 2010

El Color



L'ull com sensor, el cervell interpretador.

L'ull, en la retina, disposa de 120 milions de cel·lules sensibles a la llum, detecten la intensitat sense distingir el color. S'anomenen bastons.
Paral·lelament, hi ha repartides, majoritàriament pel centre ( fòvea ) uns 6 milions de cèl·lules sensibles al color anomenades cons . Aquests estan repartits entre els tres primaris RGB,  uns 2 milions sensibles al vermell ( freqüències baixes de la llum ) 2 més al verd ( freqüències mitjanes ) i uns 2 milions més al blau ( freqüències altes )
Els cons per ser excitats, necesiten força llum, això fa que en situacions de poca llum, la nostra percepció del color desaparegui. Veiem en blanc i negre. 
 Totes aquestes cèl·lules envien la informació al cervell i és aquest qui veu en color tot processant la informació que li arriba.
La percepció dels colors està restringida als humans i simis.
El cervell, quan troba una superfície tancada i algun con l'informa sobre el color, emplena tota la superfície del mateix color, combinant-ho am la informació dels bastonets i li dona més o menys blanc o negre, variant la intensitat i la saturació.

Clica damunt la imatge i obra-la en una nova finestra, després fixa la mirada en un punt central  de la imatge en color negatiu, sense moure't uns 20 segons, fins que aparegui el color correcte. Després explora la imatge. On son els colors ? 

Actualitzat 4 octubre 2011

1 comentari:

  1. El diafragme:
    El punt de partida és l'ull humà, o millor dit la imitació del funcionament de l'ull humà. Per a aquells que desconeixen com fem per captar les imatges que ens envolten, biològicament l'ull escaneja ràpidament les escenes, ajustant automàticament la llum i el nivell dels colors. Així, per exemple, l'iris s'obre en espais molt foscos per a permetre l'entrada d'una major quantitat de raigs de llum i es tanca en una zona molt il.luminada per evitar l'entrada massiva d'aquests raigs

    ResponElimina